Nekvašený chléb – maces na poslední chvíli

Nekvašený chléb – maces na poslední chvíli 5.00/5 (100.00%) 6 ohodnocení

koserPřed svátkem Pesach se všichni snaží o co nejkrásnější a nejlepší přípravy na svátek. Ale jak tomu bylo při východu z  Egypta? Přípravy na cestu – dosti překotné, zásoby – zvířata a chléb z těsta, které nestihlo vykvasit. Chléb bídy, placka z mouky a vody. Co tedy na pesachový seder (večeři) potřebujeme, víno na kiduš, maces, připomínka na chléb bídy, hořké byliny (např. hlávkový salát nebo křen) – připomínka hořkého otroctví, maso – vzpomínka na pesachovou oběť. Všechno ostatní je navíc, komentář, rozšíření. Někdy je však třeba se vrátit tam, odkud všechno začalo. Do jednoduchosti, prostoty bez přílišného hledání vylepšování. To sebou  totiž nese nebezpečí, že se může zapomenout na původní význam svátku.  Tím je získání svobody pro otroky, kteří se stanou židovským národem, ovšem po čtyřicetiletém komplikovaném pobytu na poušti. Otroctví a pobyt na poušti jsou ale velmi aktuální. Jsou mezi námi tací , kteří jsou v otroctví a někdy o tom ani nevědí a jiní, kteří jsou již na poušti. A také takoví, kteří  pouze tuší,  že jejich předkové ještě slavili Pesach a oni sami už ani nevědí co to znamená.  Pro ty, kdo to snad tuší, anebo by jen chtěli zkusit,  je možnost začít s macesem, který se dá v Praze koupit v Rezervačním centru židovského muzea (Maiselova 15 – otevřeno 9-18). O svátku Pésach bude zavřeno.