Prohlášení MZV k rozhodnutí Izraele zahájit pozemní operaci v pásmu Gazy a poskytnutí humanitární pomoci 2.33/5 (46.67%) 6 ohodnocení

1140464_1087073_MZV_7341Ministerstvo zahraničních věcí České republiky je znepokojeno skutečností, že dosavadní pokusy o příměří v pásmu Gazy ztroskotaly. Litujeme, že hnutí Hamás a další ozbrojené skupiny dosud nepřistoupily na podmínky příměří, které v uplynulých dnech inicioval Egypt a OSN.V posledních hodinách jsme svědky příliš mnoha obětí na životech včetně mnoha dětí. Odsuzujeme používání civilistů jako lidských štítů. Je třeba, aby bylo uzavřeno příměří, které ukončí násilí a utrpení civilních obyvatel. Jediné možné řešení je to, které zajistí mír a bezpečnost v Gaze a Izraeli.

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek dne 17. července 2014 schválil poskytnutí humanitární pomoci pro obyvatelstvo Palestinských autonomních území. Z rozpočtu MZV poskytne Česká republika 3 miliony Kč z na potřeby lidí, kteří museli v důsledku posledního konfliktu v pásmu Gazy opustit své domovy.Realizace pomoci proběhne prostřednictvím Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA), se kterým Česká republika v pásmu Gazy úspěšně spolupracovala i v minulosti. Tento způsob finanční asistence představuje jednu z nejrychlejších a nejúčinnějších forem pomoci.

UNRWA zajišťuje díky své dlouhodobé přítomnosti v oblasti jako jedna z mála mezinárodních organizací zasaženému civilnímu obyvatelstvu potravinovou a další pomoc. Humanitární pomoc pro Gazu bude uvolněna na základě opakovaných žádostí palestinské strany, včetně palestinského Ministerstva zdravotnictví. Česká republika každoročně na humanitární programy UNRWA přispívá a MZV dbá na zajištění návaznosti rozvojových a humanitárních aktivit.