Sváteční stůl o Šavuot – Svátku Týdnů

Sváteční stůl o Šavuot – Svátku Týdnů 5.00/5 (100.00%) 13 ohodnocení

dnqzrl4wSvátek Šavuot, který se v diaspoře slaví dva dny – letos v neděli a v pondělí 24. a 25. května, má z hlediska kulinářského jedno specifikum a tím jsou mléčné pokrmy. Podle tradice židé dostali Tóru v poušti pod horou Sinaj a nebyli zcela připraveni na oddělení masitého a mléčného nádobí a proto, než vyrobili nové nádoby, spokojili se s mléčnou stravou, vysvětlení je více, podstatné je, ale že svátek Šavuot se bez mléčných pokrmů neobejde. Na přípravu jsou možná náročnější než masité, ale k začínajícímu létu nesporně patří. V Izraeli jsou velice populární nákypy – hebrejsky פשטידות . České slovo nákyp je díky závodním a školním jídelnám poněkud neoblíbené, ale pokrm za to nemůže. Můžeme jej také nazvat slaný koláč (to si ale leckdo spíše představí quiche) a je možné zůstat u hebrejského paštida, které i v češtině zní dobře, přestože připomíná paštiku, která je zpravidla masitá. Jak takovou paštidu připravit ukážeme níže:

Ingredience: 200 g těstoviny  kolínek, mušliček apod. , lze nahradit také quinoou, 2 vejce, 250 ml smetany (tučnost dle uvážení) , 2 hlavy brokolice, bez stonků (ty lze použít do polévky), 20 cherry rajčat, 100 g tvrdého sýra (podle chuti) – nastrouhaného, 50 g sýra parmezán, malá cibule, stroužek česneku, 100 g rajčatového protlaku, lžička cukru, sůl, pepř, bylinky podle chuti.

Příprava: uvaříme těstoviny, přidáme k nim lžíci olivového oleje a necháme stranou. Rozebereme brokolici a krátce povaříme, vodu ihned slijeme. Osmahneme cibulku, přidáme k ní česnek, rajčatový protlak a sklenici vody, sůl a cukr necháme povařit asi 2 minuty a smícháme se smetanou a vejci a okořeníme a směsí zalijeme promíchaná rajčata, brokolici sýr a těstoviny. Povrch posypeme po 15 minutách pečení parmezánem a pečeme ještě asi 15 minut při 180 stupních. Podáváme teplé, ale ani studená paštida není špatná.

Podobně a bez pečení můžeme připravit i těstovinový salát, kdy k brokolici, těstovinám, rajčatům můžeme přidat například kousky uzeného lososa, tvrdý sýr můžeme vynechat, ale nemusíme a zalijeme dresingem ze smetany a jogurtu a nešetříme bylinkami, zejména koprem.

Všude lze nalézt nespočet předpisů na mléčné dezerty, ale kdo si chce ulehčit práci či kalorie, může tvarohem oslazeným například medem a ochuceným vanilkou naplnit půlky meruněk anebo jej kombinovat s jiným ovocem.

O svátku Šavuot je tradicí se po celou noc učit, proto by jídlo nemělo být příliš těžké, aby ti, kteří chtějí tradici dodržet, nebyli znaveni tučným a sladkým jídlem.