Kosher Fest byl úspěšný pro české producenty

Kosher Fest byl úspěšný pro české producenty 5.00/5 (100.00%) 11 ohodnocení

20c7bf3cd02bd608770d0a16b7334124324e59b26db0bad0e0pimgpsh_fullsize_distrJak jsme informovali proběhl v New Yorku festival – veletrh košer jídla a s tím spojených služeb  . Z České republiky se na tomto veletrhu poprvé objevila skupina výrobců, kteří podporováni Czechinvestem a také českým konzulátem v New Yorku představili své výrobky o čemž informuje na svých stránkách konzulát ČR v New Yorku následovně: „

České společnosti Betula pendula (potravinové a kosmetické výrobky z kozího mleziva), Fikar (luxusní čokoláda), Fromin (pramenitá voda), FT trading (semena a oleje) a Semix (celozrnné produkty) prezentovaly nabytému veletržnímu sálu v New Jersey své výrobky. Firmy na stánku podpořil svou účastí i  Aaron Gűnsberger a ekonomický konzul Generálního konzulátu ČR v New Yorku Karel Smékal. Sektor košer potravin je v New Yorku a přilehlých státech velmi silný především díky početné židovské komunitě. Počet českých firem, které získaly pro své produkty vysoce ceněnou certifikaci podmíněnou splněním přísných pravidel pro košer výrobky, se postupně navyšuje a českým společnostem se tak otevírá možnost vstupu na sice vysoce kompetitivní, ale rovněž velmi lukrativní trh. Jeho potenciál dokazuje i enormní zájem nákupčích a dealerů zaměřených na košer produkty, který letošní ročník Kosher Festu provázel a který poskytl českým účastníkům velké množství cenných kontaktů.“  

Dříve otázka kašrutu potravin neměla tak velkou publicitu, ale zejména v posledních letech, díky novým technologiím a potravinářské chemii, ale zejména značnému počtu zájemců o košer potraviny i z nežidovské komunity je téma kašrutu, tedy rituální způsobilosti zejména potravin (ale nejenom), podle velmi přísných ustanovení židovského zákonodárství velkým tématem v potravinářském průmyslu a obchodě. Rabín, který v dobách minulých musel rozeznat zda právě zabité zvíře je v pořádku  podle všech pravidel, dnes musí mít hluboké znalosti v potravinářské technologii a chemii. To vše zdaleka není jednoduché. Proto si rabíni a rituální dozorci – mašgiachové musí neustále obnovovat a zdokonalovat své znalosti v oborech o nichž se předchozí generaci ani nesnilo. Je významné, že právě výrobci z České republiky na tomto velerhu uspěli, protože konkurence je značná.Na úspěchu českých firem má nemalý podíl  Aaron Gunsberger, který v byl i iniciátorem vytvoření skupiny českých výrobců pro cestu do New Yorku. Navíc Aaron Gunsberger rerezentoval další firmy, které chtějí vyrábět košer produkty. A přitom vše začalo rozhovorem mezi panem Lubelským, který je pořadatelem festivalu a Aaronem Gunsbergrem v jeho restauraci King Salamon, zkrátka a dobře, dobré obchody se uzavírají po chutném košer jídle vždy snáze.

Níže je výběr fotografií z průběhu festivalu.

img_4404

 

2ad32546efbd0b85da0db98a5a501097bcaebdb04d0cb5eee9pimgpsh_fullsize_distr

4c8b7d173853ea58cb9cd6d039629ef8f6511959df3f587380pimgpsh_fullsize_distr

5f8ce838ab8fced119a0406a2300fea6741fe41941d5753ee3pimgpsh_fullsize_distr

6b061da8c44e988768e4fba16836a1702f3257e2fcb18dffbepimgpsh_fullsize_distr

7dfaeace2ad133d2b3b297a4946dcbc516cff3afebc04dbe7cpimgpsh_fullsize_distr

08b8d0a2ba9667e070d9d1c10bd21a5c6a09b15ac300d5ad7dpimgpsh_fullsize_distr

36a7e9e069329ce91424f10fdf32669493f839cc93134b11acpimgpsh_fullsize_distr

153bb5e8b768102cbfbee05e68a7a59658204ba07f5efbde1fpimgpsh_fullsize_distr

adad5aa24c646d31507ce160e69d7832e239c38b678be24c2cpimgpsh_fullsize_distr

254bc4adb17b21192cd199b412df7c50b43457c5951ce4ec06pimgpsh_fullsize_distr

3302d1e67e0eaf12a1417765e41984b80163a15848fed4d791pimgpsh_fullsize_distr

1 komentář u „Kosher Fest byl úspěšný pro české producenty“

Komentáře nejsou povoleny.